Hvaler i norske farvann

Spekkhogger :

 

Orcas (Orcinus orca) er tannhvaler (Underordenen Odontoceti) De er en av 76 hvaler arter, og er marine pattedyr. Denne arten ble navngitt av Linné i 1758. Orka eller spekkhoggeren er en tannhval som er en effektiv predator, selv angripe store unge blåhval. Deres eneste fiende er mennesket. Spekkhogger bor i små, tett sammensveiset , livslang flokker og har en blåsehull . Spekkhoggeren tilhører familien av delfiner og er den største delfin. Det er noen ganger kalt "ulven av havet" fordi dens atferd er lik som ulver.

Spekkhogger vokse til å bli ca 8-10 meter lang, veier mer enn 3.600-5.400 kg. Den mannlige orka er større enn hunnene. De er det største medlemmet av delfinfamilien. Hannene spekkhoggere har en forventet levetid på 50-60 år. Hunnene har en forventet levealder på 90 år. Spekkhoggeren avl forekommer oftest i vinter til tidlig vår mens nær overflaten, og i varme farvann. Drektighetstiden er ca 16-17 måneder og kalven er født halen først (dette er normalt for hvaler) og nær overflaten, vanligvis mellom oktober og mars. Den nyfødte instinktivt svømmer til overflaten i løpet av 10 sekunder for sitt første åndedrag ; det er hjulpet av sin mor, ved hjelp av hennes svømmeføtter . Innen 30 minutter etter fødselen sin babyen hval kan svømme. Den nyfødte kalven er ca 2-2,5 meter lang, veier opptil 180 kg. Tvilinger er ekstremt sjeldne; er det nesten alltid en kalv. Babyen er oppfostret med sin mors melk. Mor og kalv kan holde sammen i et år eller lenger. Kvinnelige spekkhoggere modnes på 6-10 år gamle, og menn på 12-16 år gammel.

 

Foto : Robert Pitman (NOAA)
Foto : Robert Pitman (NOAA)

Spekkhoggeren hud er for det meste svart med karakteristiske, hvite flekker. Spekkhogger har tettvokst organer og et avrundet hode med en særegen nebb. De har en høy, sigdformet ryggfinne og store, padle-lignende svømmeføtter . Ryggfinnen av de mannlige er høyere og mer oppreist enn i hunnen.

Spekkhogger er effektive jegere som spiser en svært variert diett av fisk, blekksprut, haier, sjøpattedyr (inkludert hval og sel), skilpadder, blekksprut, og fugler (pingviner og måker). De har også vært kjent for å angripe unge blåhval og andre store hvaler. De har 10-13 par store, sikringsanlegg konisk, emaljerte tenner fordelt i både øvre og nedre kjever (for en total på 20 til 26 par, så spekk har fra 40 til 52 tenner). Tennene kurve innover og bakover - dette hjelper spekkhoggeren fange sitt bytte. Tennene gjennomsnitt ca 7,6 cm lang, men noen er enda lenger. Medlemmer av en pod ofte samarbeide i jakter. En gjennomsnittlig størrelse spekkhogger vil spise 250 kg mat om dagen.

Spekkhogger bor i små flokker av 6-40 hval; de er veldig sosiale dyr. Båndene mellom tilnærmelser medlemmer av Spekkhoggeren flokker er sterke og vare i livet. Medlemmene av en pod jakt sammen i en meget sofistikert måte, angripe selv svært store byttedyr, og deretter dele det. Flokken medlemmer beskytte de unge, syke og skadde.

_

Narhval :

 

Narhval betyr "liket hval" på norrønt; Dette er kanskje en beskrivelse av deres hud, som er blå-grå med hvite flekker (små narhval er brune). Narhvalene har en sylindrisk kropp (uten ryggfinne ) og et rundt hode med en liten munn på sin butt snute. Denne kompakte kroppsform pluss et tykt spekklag holder på varmen i det iskalde arktiske farvann der de bor. Lenge siden, narhval observasjoner forsterket (eller startet) de enhjørning legender. I middelalderen, til narhval støttenner som skyllet i land ble antatt å være fra den mytiske enhjørningen.

Alle narhvaler har to tenner i sin overkjeven. Etter det første året av en mannlig narhval liv, vokser sin venstre tann utover, spiral. Denne lange, enkle tann prosjekter fra sin overkjeven og kan vokse til å bli 2-3 meter lang. Tenner er vanligvis vridd i en retning mot urviserne, og har et hult indre. Den brosme funksjon er usikker, kanskje brukes som en formidabel dysting våpen i frieri og dominans rivalisering, skaffe mat, og / eller for å kanalisere og forsterke sonar pulser (som de avgir). Den brosme er ikke brukt i jakt. Tusking er en atferd der mannlige narhval gni støttennene sammen - kanskje bestemme dominans i gruppen.

Foto: NGS Picture / National Geographic
Foto: NGS Picture / National Geographic

Narhvalene kan vokse til å bli ca 4,9 meter lang (ikke medregnet tann), og veier ca 1,6 tonn. Kvinner er litt mindre, i snitt ca 4 meter lang, og veier 1 tonn. Ved fødselen, narhvaler er ca 1,5 meter lang og 80 kg. Narhvalene maksimal levetid er ca 50 år. Narhvalene spise fisk, blekksprut, reker og andre marine dyr. De lever nær havbunnen, dypt under pakkisen i Arktis. Narhvals drektighetstiden er 10-16 måneder. Kalver er brun og har ingen flekker (i motsetning til voksne som er blå-grå med hvite flekker). Kalver blir ammet for ca 4 måneder etter fødselen.

Det er anslått at det finnes omtrent 10.000 til 45.000 narhvaler. Narhvalene er hjemsøkt av mann (inuittene jegere lovlig jakte narhvaler), isbjørn, spekkhoggere, haier, og hvalross.

Narhvalene lever i det iskalde vannet i arktiske havområder. Narhvalene vinter på dypt vann under is-pakke i grupper på 5-10 dyr; sommeren vandrer de til grunne, isfrie sommer begrunnelse hvor de samles i større grupper. De sjelden bortkommen langt fra isen. I sommer har de sjelden gå inn elvemunninger , dype fjorder og bukter. Flokker (sosiale grupper av hval) på 4-20 narhvaler er observert; noen grupper består av bare ett kjønn og andre inneholder begge kjønn. Mange flokker kan reise sammen, danner svært store grupper.

_

Hvithval :

 

Hvithval (Delphinapterus leucas) er tannhvaler (Underordenen Odontoceti), Hvithvalen er en liten, tannhval som er hvit som en voksen. Hvitvalens kropp er traust og har en liten, butt hode med en liten nebb, små øyne, tykke lag av spekk, og en avrundet melon. De har en blåsehull . Hvithval betyr "hvite" på russisk. Dens slekten, Delphinapterus, betyr "hval uten svømmeføtter ", og arten, leucas, betyr hvit. Beluga hval kalles også hvithvalen, hvitennise, havet kanarifuglen (på grunn av sine sanger), og blekksprut jakthund (på grunn av sin diett). I motsetning til de fleste andre hvaler, er det hvit syv nakkevirvler ikke smeltet, gir det en fleksibel, veldefinert halsen.

Hvithval vokse til å bli ca 4,6 meter lang i gjennomsnitt, som veier opp til ca 1500 kg. Hanner er litt større enn hunnene. Hvithvaler har en forventet levetid på 25-30 år. Hvithvaler er svært sosiale dyr og samles i flokker (sosiale grupper) på 2-25 hvaler, med en gjennomsnittlig flokk størrelse på 10 hvaler (som består av både menn og kvinner eller mødre og kalver). En flokk vil jakte og migrere som en gruppe. Bindingen mellom mødre og kalver er den sterkeste . Under vandringer, kan flere flokker delta sammen, danne grupper på 200-10,000 hvithvaler.

Drektighetstiden av hvithvalen er ca 14-15 måneder og kalven er født hale eller hodet først og nær overflaten i varme, grunne farvann. De hekker i varme, grunne farvann eller elvemunninger (der elvene møtes hav). Den nyfødte instinktivt svømmer til overflaten i løpet av 10 sekunder for sitt første åndedrag ; det er hjulpet av sin mor, ved hjelp av hennes svømmeføtter . Den nyfødte kalven er ca 1,2-1,5 meter lang og veier over 45-64 kg. Enkelt fødsler er normen; tvillinger er svært sjeldne. Kalver er ikke hvit som de voksne; de er blå til brun-rød for det første året av livet. I løpet av andre året de er grå til blå. Deres pigment (melanin) blekner sakte, og etter 6 år gamle, de er hvite. Babyen er oppfostret med sin mors fett-laden melk (det er 28% fett) og er avvent i ca 12-24 måneder. Hvithval nå modenhet i 7-9 år.

Foto: Andrei Kamenev (The White Whale Program, Russia) 
Foto:  Andrei Kamenev (The White Whale Program, Russia)

Hvithval er hvit som en voksen og skifter ham sesongmessigst. Hvithvalens kropp er traust og har en liten, butt hode med et nebb, en godt definert hals, og en avrundet melon. Det har ingen ryggfinne, noe som gjør svømming under arktiske isdekket enklere. Svømmeføttenes er korte, avrundede, og bredt. De fluks (hale) er bredt og dypt hakk. Hvithvaler er tannhvalene med 34 tenner. Tennene er ikke laget for å tygge, men for å gripe og rive byttedyr. De svelge deres byttedyr hele. De er opportunistiske matere, spise et variert kosthold med fisk, blekksprut, krepsdyr, blekksprut, og ormer. De er begge bentiske (nederst) og pelagiske (oseaniske) matere (på grunt vann). Hvitkvaler noen ganger jakte fiskes samarbeide i små grupper. En voksen Hvitkval vil spise omtrent 2,5% til 3% av sin kroppsvekt per dag, eller 25 kg mat om dagen, eller mer. Spekkhoggere og isbjørn tære på hvithvaler, spesielt kalver. Folk har jaktet hvithvaler i hundrevis av år, men hvithval er nå bare jaget av noen Arctic-bolig stammene.

Hvithvaler er også kjent som "sjø kanarifugler" på grunn av sine sanger og skravling, som selv kan bli hørt over vannet. Belugas bruker ekkolokalisering å finne sin bunnlevende byttedyr, å finne pustehull i isen i Arktis ark, og til å navigere i dype, mørke vann. Sangene deres er også brukt i kommunikasjon med andre hvithval . Belugas produserer mange forskjellige lyder, alt fra klikk, hyler, fløyter, etc. Fett melon av hvitehvalen endrer form som hvitevalen gjør lyder.
 _

Nebbhval :

 

Nebbhvalen (Hyperoodon ampullatus) er en stor, sterk hval. Et særtrekk ved denne arten er den store oppsvulmede pannen, som blir mer uttalt hos menn og med alderen. Pannen er bratt, og butte nebb er godt definert ligner nebbet av flere delfinarter. To små koniske tenner bryter ut ved spissen av underkjeven hos menn, selv om dette ikke alltid er synlig utenfor kjeven. Den har små spisse svømmeføtterene som passer inn i "svømmeføtter lommer" når dyret er dykking, og en spiss trekantet eller ryggfinnen satt godt tilbake på kroppen. De fluks er bred med konkave bakre kanter og ingen hakk.

Kroppens er sjokolade eller oliven brun til grå i farge med hodet lettere og ryggfinnen mørkere enn resten av kroppen. Undersiden og flankene er en blekere, kremt farge, og i eldre dyr, bærer kroppen lys lineære arr og sirkulære cookien kutter hai bitemerker . . Yngel er mørkere med en mer avrundet nebb og mindre melon. Nebbhvalen kan forveksles med gåtenebbhval, men tydelig oppsvulmede melon og forskjeller i kroppen fargen gir mulighet for riktig identifikasjon.

Foto: Public Domain
Foto: Public Domain

Det vennlige og nysgjerrig disponering av Nebbhvalen gjort det et lett mål for norske hvalfangere i det 19. og 20. århundre, med over 65 000 hval ble drept og mange flere slo og tapte. Enkeltpersoner vil ofte være av sårede kamerater, blir målene selv. De var målrettet i utgangspunktet for deres olje, en form for sperma olje som finnes i hodet, og senere som fôr. Nebbhval er en av de mest studerte artene i familien Ziphiidae og danner en anti-tropiske arter paret med den sørlige nebbhval.

Nebbhvalene er blitt fangstet på begge sider av Atlanterhavet. På tross av at arten finnes i små grupper spredt over enorme områder var fangstene gode fordi flokken holdt sammen, slik at fangstfolkene ofte fikk hele gruppen hvis de bare klarte å skade ett enkelt individ. Bestandene var sterkt reduserte da fredningen kom i 1977. Enkelte individer taes fortsatt ved tradisjonell fangst på Færøyene. Arten er fredet på Svalbard1.

_

Grindhval :

 

Grindhvalen er en middels stor tannhval som er funnet i Nord-Atlanteren og i midlere breddegrader i hele den nordlige og sørlige halvkule. Hanner er større enn hunner, og nådde en lengde på 6,3 meter og en vekt på 2,5 tonn. De er mørk brun til svart i fargen, med en lett anker-formet mønster på magen. Grindhval er en sosial art, funnet i grupper på 10 til 100 dyr.
Grindhvaler (Globicephala melas) lever av blekksprut og andre blekkspruter og småfisk. Disse delfinene har bare 40-48 tenner sammenlignet med 120 i andre delfinarter. Voksne kan konsumere opptil 14 kg mat per dag. Grindhvaler har blitt observert jakt i grupper for å hjelpe konsentrere sine byttedyr i sentrum av en pod ved hjelp av stemmekommunikasjon.
Foto : U.S. Fish and Wildlife Service Northeast Region
Foto : U.S. Fish and Wildlife Service Northeast Region
Hunn grindhvaler blir kjønnsmoden ved ca 6 år eller når de vokser til ca 4 meter i lengde. Hannene blir kjønnsmoden ved 12 år eller 4,6 meter i lengde. Kvinner føder omtrent hvert 3-5 år, og svangerskap varer i 12-15 måneder. Nyfødte kalver måle 1,8 meter i lengde ved fødselen og veier ca 102 kg. Kvinner sykepleier kalvene i ca 22 måneder. Mann grindhval konkurrere for kvinner ved å kjempe og ofte vise aggressiv atferd med kvinner, noe som resulterer i arrete kjøtt og sporadiske infeksjoner. Kvinner er fortsatt fruktbar til 35 år gammel og kan laktat så sent som 51 år gammel.
Grindhvalen er blitt fangstet i mange hundre år, hovedsakelig ved å drive flokker inn på grunt vann så de kan avlives. Slik fangsting foregår i dag bare på Færøyene. I tillegg taes noen grindhval hvert år på Grønland på mer eller mindre opportunistisk basis. Lokale bestander har blitt klart overbeskattet i enkelte områder. En del grindhval drukner også i drivgarn. Arten er fredet på Svalbard2.
I løpet av de siste tre århundrer har de færøyske tatt et gjennomsnitt på 838 grindhvaler og 75 delfiner hvert år, Fielding rapportert i en 2012 studie3. Han baserte at studie på øyboerne detaljerte registreringer av alle dyr tatt i hver slipe går tilbake til 1709.

Kilder

  1. http://www.npolar.no/no/arter/nebbhval.html
  2. http://www.npolar.no/no/arter/grindhval.html
  3. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08941920.2012.721058